22 Şubat 2011 Salı

Profiterol


Yapımı kolay fakat soğuma süreleri yüzünden biraz uzun sürecek bir tarif veriyorum.İkram etmeden 1 gün önce yapılması gerekiyor.

Hamuru için:

1 su bardağı un
1 su bardağı su
2 tatlı kaşığı şeker
1/4 çay kaşığı tuz
4 yumurta
Yarım paket margarin (katı olacak)

Kreması için:

1 kg. süt
4 yemek kaşığı  un
2 yemek kaşığı nişasta
10 yemek kaşığı şeker
100 gr. Margarin
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
1 paket Vanilya

Çikolata sosu:

1 paket hazır çikolata sosu
500 ml süt

Profiterol toplarının yapılışı:

Suyu kaynatıp margarini ilave ediyoruz.Margarin eridikten sonra un,şeker ve tuzu  ekleyip tel çırpıcı ile kısık ateşte topaklanmadan  karıştırmaya devam ediyoruz.Ocağın altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.

Soğuyan karışıma ilk yumurtayı kırıp hamura iyice yedirdikten sonra diğer yumurtalarıda tek tek ekliyoruz.Yumurtaları birden hamura kırmamanız ve yeterince karıştırıp homojen bir karışım elde etmeniz topların kabarması için tavsi edilir:)

Hamurumuzu tatlı kaşığı ile yada kalın uçlu krema pompası ile yağlı kağıt serilmiş tepsiye ceviz büyüklüğünde aralarında 2-3 cm  bırakarak sıkıyoruz.Krema pompasından sıkarken  topların uç noktalarında oluşan  görsel buzuklukları suya batırdığınız parmağanız ile düzeltebilirsiniz.



180-200 C deki fırında yaklaşık 15-20 dk altın rengini alana kadar pişiriyor ve piştikten sonra fırının kapağını 10 dk açmıyoruz.Eğer “aman tanrım! toplar ne kadar güzel olmuş “der kapağı açarsanız o kocaman toplar havası kaçmış bir balon gibi olur ve üzülürsünüz:)



Kremanın yapılışı;

Margarin ve vanilya hariç diğer malzemeleri karıştırarak muhallebi kıvamına getiriyoruz.Ocağın altını kapatıp margarini tel çırpıcı ile kremanın içinde eritiyoruz.En son vanilyayıda ekleyip soğumaya bırakıyoruz.İnce uçlu krema pompasına kremamızdan koyup topların yan tarafından içlerine krema dolduruyoruz.

Paketin üzerindeki tarife göre hazırladığınız çikolata sosunu profiterol toplarının üzerinde gezdiriyoruz.

Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder