5 Şubat 2011 Cumartesi

Güllaç



Önce neden adı güllaç onu açıklayım:))

15. yüzyıl ortalarına kadar Osmanlı’da halk mısır nişastasından yufka açıp stoklar ve havayla temas halinde olduğu için kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yerdi. Zamanla içine gülsuyunun da eklenmesiyle ortaya “güllü aş” ismi verilen tatlı çıktı ve (tıpkı “sütlü aş”ın “sütlaç”a dönüşmesi gibi) ismi “güllaç” oldu.

Malzemeler:

  • 10 yaprak hazır güllaç

  • 2.5 litre süt

  • 2.5 su b.toz şeker

  • 1 adet vanilya


Süslemek  için:

  • 1 adet nar

  • 1 su b. ceviz


Önce süt, şeker ve vanilya kaynatılır ve süt el yakmayacak hale gelene kadar beklenir.Güllaç yapraklarını ıslatmaya yarayacak geniş bir kaba süt dökülür.Yapraklar tek tek süte batırıp uygun büyüklükteki tepsiye alnır.Üzerine bir kepçe süt eklenerek ilk beş kat yaprak bu şekilde ıslatılır.Burda dikkat edilecek tek şey parlak kısmının bize bakacak şekilde yerleştirilmiş olmasıdır.araya ceviz ve isterseniz nar taneleri eklenir.diğer yapraklarda aynı şekilde ıslatılarak tepsiye alınır.Eğer benim gibi dikdörtgen büyük bir borcam kullanıyorsanız yaprakları iki parçaya bölüp tepsiye yerleştirebilirsiniz.Kalan sütü tepsinin üstüne kepçeyle döküyoruz.Soğuduktan sonra nar taneleri ve cevizle arzu ettiğiniz şekilde süsleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder