
1492'de İspanyol zulmünden kaçıp Osmanlı topraklarına sığınan Yahudilerinin 500 yılı aşkın sürede bu topraklarda geliştirdikleri yemekler Seferad Mutfağı olarak adlandırılır.Seferad İbranice de İspanya anlamına gelir.Bu mutfak Akdeniz-Türk Mutfağı ögeleri taşır.En önemli özelliği sebzelerin yanı sıra pilav ve et yemeklerinin de sadece zeytinyağı ile pişirilmesidir.Sebze yemeklerine mutlaka biraz şeker katılır ve yemekler kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir.
Malzemeler:
1 kg pırasa
500 gram kıyma
1 adet yumurta
200 gram galeta unu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı köfte baharatı
kızartmak için çiçek yağı
Yapılışı:
Pırasa çok ince doğranır ve buharda pişirilir.Bu pişirme için yine düdüklü tencerenin süzgecini kullandım.Buharda pişen pırasalar mutfak robotuna atılıp lapa olana kadar parçalanır. Eğer suyu varsa süzgeçten geçirilerek susuz olarak kıymanın yanına eklenir.Bu aşamada sulu kalmamasına dikkat edin.İçine bir adet yumurta,tuz, karabiber ve köfte baharatı ilave edin.İyice yoğurun ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin.Elinizle kuru köfte gibi şekil verin.Köfteleri galete ununa bulayıp kızartın.
Yapması çok kolay olmasına rağmen pırasaların sulu olmasından dolayı yaparken çok zorlandım.Ben ev yapımı galeta unu kullandım.Pırasa tadından çok bildiğiniz kuru köfte gibi oluyor.Pırasa yemem diye direnen çocuklarınıza yada eşlerinize çaktırmadan yedirebilirsiniz:))
Ev yapımı galeta:)
1 adet dilimlenmiş kepek ekmeğini fırında kıtır kıtır olana kadar kurutup mutfak robotunda parçalıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder