21 Ocak 2011 Cuma

WHİTE TEA

Beyaz Çay




“Beyaz şakayık”, “altın ay”, “gümüş iğne” ve “beyaz bulut” gibi isimleriyle ve tadıyla efsaneler yaratan, yüzyıllarca çeşitli anlamlar yüklenerek değerlenen ve günümüzde pek çok araştırmanın konusu olan beyaz çaya kupalarınızda yer açın. Beyaz çay, adını çay tarlalarındaki açılmamış filizlerin gümüşi beyaz tüylerinden ve çok açık renkli liköründen alıyor. En nadide ve en pahalı çay çeşidi olan beyaz çay, kadim şifacılar tarafından yüzyıllardır bitkisel ilaç olarak da kullanılıyor. Ayrıca en az üretilen ve en yüksek düzeyde antioksidan içeren çay çeşidi. Dünyada yıllık üretimi 600-800 ton civarında. Çin, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Vietnam kaynaklı beyaz çayın, ülkemizde de çeşitleri var.

Ülkemizde ÇAYKUR  prestij için 2008 yılında üretmeye başlamış ama BİZE DEĞİL!!!!!

http://www.caykur.gov.tr/detay.aspx?id=6062

Denemek için çinden  100 gr' lık Silver Needle siparişini NİLLY için verdik.


Dört çeşidi var


Damakta tatlı ve ipeksi yumuşaklıkta tat bırakan beyaz çay, fındıksı bir aromaya sahip. Yüksek kalitedeki beyaz çay, diğer adıyla “gümüş iğne”, yalnızca filizler içeriyor. Kafeini daha az tüketmek isteyenler için keyifli bir seçenek.

Dört grup beyaz çay var: Silver Needle (Yin Zhen Bai Hao), White Peony (Pai Mu Tan), Tribute Eyebrow (Gong Mei), Noble, Long Life Eyebrow (Shou Mei).







SILVER NEEDLE (BAI HAO YINZHEN) :

Yalnızca gümüşi beyaz tomurcuklardan yapılan en üst kalitedeki beyaz çaydır. Bu çayın içimi çok hoş ve görünümü mükemmeldir. Hafif tatlımsı aroması ve mükemmel lezzeti ile en ünlü beyaz çaydır.



WHITE PEONY (PAI MU TAN) : İkinci en yüksek kalitedeki çay olan White Peony, tomurcuk ve yapraklardan oluşur. En üstün kalitedeki White Peony çayları oluşturan hammaddede hem tomurcuklar, hem de yapraklar gümüşi beyaz tüylerle kaplıdır.Silver Needle'a göre daha sert bir tada sahiptir ve Silver Needle'dan daha koyu renktedir.

Beyaz çaylar içerisinde en tanınmışlarından biri de %100 Organik White Peony olup, Çin'in Zhenghe Kırsalı, Fujian Bölgesinde yetiştirilen %100 organik çaylardan üretilir.



LONG LIFE EYEBROW ( SHOU MEI ): Daha düşük kaliteli bir beyaz çay olan Long Life Eyebrow, Silver Needle ve White Poeny hasat edildikten sonra kalan yapraklardan yapılır.



TRIBUTE EYEBROW (GONG MEI ): Diğer bir düşük kaliteli beyaz çay olan Tribute Eyebrow özel bir çay klonundan ve diğer beyaz çaylardan biraz daha farklı bir yöntemle işlenir.


BEYAZ ÇAYIN FAYDALARI


1. Zayıflamaya yardımcı olur(metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştıyor)
2. Virüsleri öldürür
3. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanserden korur
4. Florid ten zengin olduğundan dişlerde plak ve çürük oluşmasını önler
5. Beyaz çay yeşil çaydan daha kuvvetli anti-viral ve anti-bakteriyel etkiye sahiptir.
6. Kuvvetli antioksidandır
7. Tansiyon ve kolesterolü düşürür
8. Kemiklere faydası olur. Osteoporozda faydalıdır.
9. Cildi güzelleştirir.

HİPOGLİSEMİ VARSA ÇAY İÇMEYİNİZ

Yemek sonraları kan şekeri düşmesi varsa çay içimek (siyah, beyaz, yeşil farketmez) kan şekerini düşürür. Bu nedenle hipoglisemi varsa içinde kafein olan çay, kahve ve kola içilmemelidir.

(Prof.Dr.Metin ÖZATA)




Kanser riskini azaltıyor

Firma yetkilileri şu bilgileri veriyor: "Beyaz çay ve diğer çaylar içinde bulunan ve catechin adı verilen antioksidanların, DNA bozulumunu yavaşlatarak kanserin gelişimini durdurma konusunda etkili oldukları görülmüştür. Örneğin Dartmounth Üniversitesi’nde yaşları 25 ile 74 arasında değişen 1400 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, günde en az iki bardak beyaz çay içenlerin, cilt kanserine yakalanma riski içmeyenlere oranla yüzde 65 düşüyor. Bu faydaların bir kısmı tüm çaylar için geçerli iken bazıları beyaz çayda daha yüksek. Ayrıca siyah çayda kafein bulunduğu için günde belirli bir miktarın üzerinde tüketilmesi yan etkilere sahip olurken, beyaz çayda kafein nerdeyse hiç bulunmadığı için bizim bildiğimiz böyle bir sınır yok.'

Nasıl Demlenir, Nasıl İçilir ?








Genelde beyaz çay oldukça hafiftir onun için demliğe veya bardağa yeteri kadar çay eklediğinizden emin olmalısınız. Aynı çayı peş peşe olmak şartıyla üç kere demleyebilirsiniz. Ancak ilk demlemedeki 6 dakikalık süreye her bir yeni demleme için ilave 2-3 dakika eklemelisiniz.

Demde kullanılacak su (70-80 C) olmalıdır. Kesinlikle suyla birlikte kaynatılmaması gerekir. Bir başka ifadeyle kaynamış suyu 1-2 dakika dinlendirmek gerekir.



İşi bilenler, beyaz çayların içerdikleri hassas aromalar sebebiyle doğru demlenmelerinin de çok önemli olduğunu söylüyor: "Doğru demleme; su kalitesi, çay ve su miktarı, su sıcaklığı ve demleme süresini içerir. Kesinlikle musluk suyu yerine içme suyu kullanılmalı.

Beyaz çayı hafif yemeklerden sonra tercih etmelisiniz. Baharatlı yemeklerden sonra içerseniz lezzetine varamazsınız. Yeşil çayların çoğunda otsu bir tat varken, beyaz çayda kavunu  andıran hoş  bir tad vardır. İdeal dem rengi solgun sarıdır.

Diğer Çaylarla Farkı


Eğer okların yönünde özelliğin çoğaldığını varsayarsak,

Kafein oranı: Beyaz Çay ----> Yesil Çay ----> Siyah Çay
Antioksidan oranı: Beyaz Çay <---- Yesil Çay <---- Siyah Çay

Beyaz çay, bütün çay çeşitleri içerisinde kafein oranı en dusuk, antioksidant (hastalıklara karsı savasan enzimler ve bileşikler) oranı ise en yuksek olanıdır. Ayrıca yine bütün bu çay çeşitleri içerisinde en az kimyasal ve mekanik sürece maruz kalmış olan çay çeşidi.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/3686290.stm

3 yorum:

  1. çok güzel bir yazı olmuş..
    gerçekten süper bir çay bu...10 gündür içiyorum..farkı görüyorum..enerjimin arttıgını,yavaş olan metobolizmamın hızlandıgını hissediyorum..içtikten sonra kalanıyla cildime tonik bile yapıyorum..ışıl ışıl oluyor cildim.tavsiye ederim.tadıda gercekten acı asla değil cok yumuşak..

    YanıtlaSil
  2. 5 yıldır kendi çay bahçemden organik beyaz çay üretiyorum.isteyen herkese çok uygun fiyata gönderebilirim.05353524120

    YanıtlaSil
  3. http://www.normalisgood.net/beyaz-cay-mucizesi/

    YanıtlaSil