12 Ekim 2011 Çarşamba

TEPSİ MANTISI ( MUHACİR MANTISI )


Mudanya gezimde  nazik ev sahipleri ile beraber yaptık. İlk aşamasından son aşamasına kadar çekip, tadına bayıla bayıla yedik:) Yapımı kayseri mantısına kıyasla kolay.İlk kez deneyecekseniz zaman alacağını bilmeniz gerekli.  Sizde benim gibi akşam saat 20.00 'dan sonra “canım mantı çekti, kalkıp yapıyım “demeyin. Bütün işlemlerin bitmesi ve sofraya oturmamız 22.30 oluyor bilesiniz:)

Malzemeler:
5 bardak un
1 adet yumurta
tuz
su

İç malzemesi:
küçük boy tavuk
tuz
karabiber
margarin

Üzeri İçin:
Tereyağı
Kırmızı pul biber
Sarımsaklı yoğurt


Hamur malzemeleri ile oldukça sert bir hamur yapalım. Eşit parçaya bölüp üzerine nemli bir bez örtüp 30 dk dinlenmeye bırakalım.

Bütün tavuğu yıkadıktan sonra, düdüklü tencerede pişirelim. Tavuğun kemiklerini ve derisini atıp, kalan kısımlarını ince ince doğrayalım. Karabiber ve tuz ile tatlandıralım. Suyunu da mantıyı pişirmek için kullanacağımız için muhafaza edelim.

Hamuru oklava ile açıp 5 x 5 cm ‘ lik karelere bölelim. İçlerine tavuklu harçtan koyup ortasında ki tavuk görünecek şekilde kenarlarından  katlayalım. Şekilleri kayık gibi olacak.

Fırın tepsimizi margarin ile yağlayıp katladığımız mantıları yan yana, düzenli bir şekilde diziyoruz. Ocağın üstünde çevire çevire altları pembeleşene kadar pişirdikten sonra kalan tavuk suyunu kepçe yardımıyla mantıların üzerine gezdiriyoruz. Yeterince ıslandıktan sonra bir başka tepsiyle fırın tepsinin üzerini kapatıyoruz. Mantı suyunu çekene kadar çevire çevire pişirmeye devam ediyoruz.Nevin teyzenin söylediğine göre ocakta pişirmeden fırındada pişirilebiliyormuş.


Bursalılar üzerine yalnızca terayağ  pulbiber karışımı sosla yemeyi tercih ediyorlar.İç Anadolu yemek kültürüyle büyüyen ben,  sarımsaklı süzme yoğurt ve kırmızı pulbiber ile yemeyi seçiyorum.

Burdan sonrası sizin hayal gücünüze ve damak zevkinize bağlı:)

Afiyet olsun.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder